Pagina opties

Groter
RSS

Meest gestelde vragen en antwoorden omwisseling grijze en groene containers

 • Algemene vragen

Waarom gaat de gemeente de huidige grijze en groene GFT+E containers vervangen?

De huidige grijze en groene GFT+E containers zijn verouderd en aan vervanging toe. Bewoners van laagbouw krijgen daarom een nieuwe grijze en groene container. De oude grijze container blijft staan en wordt een papiercontainer.

Moet ik de nieuwe grijze en groene GFT+E container accepteren?

Ja, die moet u accepteren. De gemeente is verplicht uw afval in te zamelen en mag daarbij bepalen hoe, wanneer en op welke wijze zij dat doet.

Waarom zit er een chip op de nieuwe grijze en groene GFT+E container?

Meer informatie hierover vindt u op de webpagina nieuwe groene en grijze afvalcontainer.

Ik woon in hoogbouw. Kan ik een groene GFT+E container aanvragen?

Nee, voor hoogbouw komt een vervolgtraject met passende oplossingen.

Hoe vaak worden de grijze en groene GFT+E containers geleegd?

De grijze en groene GFT+E container worden om de week geleegd.

Wie reinigt de nieuwe grijze en groene GFT+E containers?

Het is aan inwoners om hun containers te reinigen.

De oude grijze container wordt tijdens de omwisseling één keer gratis gereinigd.

Kan ik mijn containers door een schoonmaakbedrijf laten reinigen?

Ja, dit kan op eigen kosten door u geregeld worden.

Hoe kan ik vervuiling van mijn containers voorkomen?

U kunt vervuiling voorkomen door onderin de groene GFT+E-container een krant of een eierdoos te leggen. Afval plakt dan niet aan de bodem vast. Voor de grijze container geldt dat u echt vies afval verpakt voordat u het hierin doet.

De deksel van mijn nieuwe container sluit niet goed. Wat nu?

De containers hebben in opslag opgestapeld open gestaan. Hierdoor sluit de deksel van de container bij het in gebruik nemen mogelijk niet volledig. Leg iets zwaars op de deksel, dit zorgt ervoor dat deze na enige tijd sluit.

 • Vragen en antwoorden over de omwisseling van de containers

Wie gaat de omwisseling van de grijze en groene container uitvoeren?

Afvalverwerker Omrin verzorgt samen met DVL Milieuservice de omwisseling. Vanaf 19 oktober ontvangen bewoners van laagbouw die nu containers hebben, hierover een brief. Heeft u tijdens de omwisseling vragen? Neem contact op met DVL Milieuservice via telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Hoe verloopt de omwisseling?

DVL Milieuservice zet de nieuwe grijze en groene container(s) bij uw woning.

De oude grijze container wordt nog één keer geleegd, een volgende keer schoongemaakt en bestickerd als papiercontainer. De oude groene container wordt nog één keer geleegd en vervolgens opgehaald.

Ik heb geen brief ontvangen over de omwisseling. Wat nu?

Neem contact op met DVL Milieuservice via telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Ik heb geen/te weinig stickers bij de brief over de omwisseling ontvangen. Wat nu?

Neem contact op met DVL Milieuservice via telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Wanneer krijg ik een nieuwe grijze en groene container?

Vanaf 2 november tot half november worden de nieuwe grijze en groene containers voor bewoners van laagbouw huis-aan-huis afgeleverd. De huidige grijze container blijft achter als papiercontainer.

Wat moet ik doen tijdens de omwisseling?

Vanaf 19 oktober krijgt u een brief thuis over de omwisseling. Hierin staat welke actie wanneer plaatsvindt en waarbij uw hulp nodig is. Bij de brief zitten stickers. In de brief krijgt u uitleg over het gebruik ervan, zodat het omwisselen voor u goed verloopt. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Ik ben vergeten mijn oude containers buiten te zetten en op te laten halen. Wat nu?

Er komt een veegronde voor het alsnog omwisselen van de huidige grijze en groene containers voor nieuwe. Neem contact op met DVL Milieuservice via telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur) voor het doorgeven hiervan.

Er komt geen veegronde voor het schoonmaken en bestickeren van de huidige grijze container. Dit is dan aan u. Een papiersticker voor op deze container is te bestellen via gemeente@appingedam.nl.

Moet ik thuis zijn tijdens de omwisseling van de nieuwe containers?

Nee, u hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Ik ben op vakantie in de periode dat de containers worden geleverd. Wat moet ik dan doen?

Vraag een familielid, uw buren of iemand anders om de containers binnen of op uw grondgebied te zetten.

Waar worden de nieuwe grijze en groene container neergezet?

De containers worden waar mogelijk voor uw huis geplaatst en voorzien van een sticker met uw adres. Controleer of u de juiste container pakt en niet die van de buren!

De containers zijn niet op de afgesproken dag omgewisseld en/of gereinigd. Wat moet ik doen?

Door onvoorziene omstandigheden lukt het DVL Milieuservice misschien niet om één van de acties op de geplande dag uit te voeren. Laat de container ook de volgende werkdag dan aan de weg staan. U hoeft hierover niet te bellen. DVL Milieuservice voert de actie alsnog zo snel mogelijk uit. 

Mijn nieuwe container is tijdens de omwisseling zoekgeraakt/gestolen. Wat nu?

Neem in beide gevallen contact op met DVL Milieuservice, telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Na de omwisseling kunt u hiervoor terecht bij het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt.

Ik hoef geen papiercontainer. Wat nu?

De papiercontainer zorgt voor meer gemak. U hoeft geen dozen meer in huis te halen en het scheelt tilwerk. Voor de verenigingen die papier inzamelen, levert de nieuwe inzamelmethode meer papier op en daarmee meer inkomsten. Redenen genoeg dus om de papiercontainer te gaan gebruiken! Het gebruik van de papiercontainer is niet verplicht.

Toch verzoeken wij u om de papiercontainer voor een proefperiode van drie maanden te gebruiken. Als u na deze periode de container niet wilt, dan kunt u dit doorgeven aan het Klant Contact Centrum (gemeentehuis) via telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt op www.appingedam.nl. De container wordt dan bij u opgehaald.

Kan ik een extra grijze of groene container krijgen?

Ja, dat kan. Het aanvragen van een extra container is vanaf 4 januari 2021 mogelijk via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente Eemsdelta.

Ik heb nu meer dan twee containers. Hoeveel nieuwe containers krijg ik bij de omwisseling?

Bij de omwisseling krijgt u het aantal bij de gemeente geregistreerde containers.

Kan ik huidige grijze of groene container ook laten omwisselen voor een ander formaat?

Ja, dat kan. Het aanvragen van een ander formaat container is vanaf 4 januari 2021 mogelijk via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het Meldpunt Openbare Ruimte.

U heeft de keuze tussen een 180 of 240 liter container.

Het adres/huisnummer op de sticker klopt niet. Wat moet ik doen?

Misschien is uw container per ongeluk verwisseld met die van uw buren. Is dit niet het geval, neem dan contact op met DVL Milieuservice, telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Waar is de chip voor nodig?

De chip op de container bevat alleen de postcode en het huisnummer. In eerste instantie is het alleen bedoeld om de container te kunnen herleiden tot het adres waar deze hoort. Want soms verschijnen containers verderop in de straat of bij verhuizing in een andere wijk. Als alle containers zijn gechipt, kan dit ook helpen bij het tegengaan van het illegale aanbod en bedrijfsafval. Want alleen de container die is gechipt, wordt geleegd. En containers die erbij zijn geplaatst en hier op lijken, worden niet geleegd. Verder kan de chip gebruikt worden om de route te optimaliseren en inwoners aangesproken worden op het aanbieden van afval dat het niet volgens de geldende regels wordt aangeboden. Voor meer informatie over de nieuwe container met chip kunt u kijken op de webpagina nieuwe groene en grijze afvalcontainer.

Krijg ik een rekening op basis van aanbod of gewicht van de nieuwe grijze of groene container?

Nee, u krijgt geen rekening.

Kan een (klein)bedrijf een grijze of groene container krijgen?

De gemeente zamelt geen bedrijfsafval in. Voor het inzamelen van bedrijfsafval verwijzen wij u naar een erkende inzamelaar.

Kan een school een grijze of groene container krijgen?

De gemeente zamelt geen afval van scholen in. Voor het inzamelen van bedrijfsafval verwijzen wij u naar een erkende inzamelaar.

Kan een kerk, moskee of verenigingsgebouw een grijze of groene container krijgen?

In overleg met de gemeente wordt gekeken of u uw afval kunt aanbieden in de inzamelroute. Doe uw aanvraag via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt.

 • Vragen en antwoorden over de papiercontainer

Wat verandert er?

Vanaf januari 2021 vindt de inzameling van papier met een container plaats.

De huidige grijze restafval container (140/240 liter) wordt hiervoor gebruikt. Uw papiercontainer wordt vanaf januari 2021 eens per 6 weken geleegd. De inzameldagen vindt u vanaf eind december hier, link afvalkalender

Wat zijn de voordelen van een papiercontainer?

De papiercontainer zorgt voor meer gemak. U hoeft geen dozen meer in huis te halen, het scheelt tilwerk en het maakt het scheiden van klein papier gemakkelijker.

Voor de verenigingen die papier inzamelen, levert de nieuwe inzamelmethode meer papier op en daarmee meer inkomsten.

Wordt de papierinzameling dan ook door de verenigingen gedaan?

Ja, bij de inzameling zijn de verenigingen DSHO, het Slagwerkensemble Appingedam, Virol en de gemeente betrokken. De inzameldata staan op de nieuwe afvalkalender 2021, die u in december in de bus

krijgt. Natuurlijk mag u het oud papier ook naar de huidige 'brenglocaties' voor oud papier blijven brengen.

Kan ik het oud papier en karton ook zelf naar de 'brenglocaties' brengen?

Ja, u mag het oud papier en karton ook naar de huidige 'brenglocaties' voor oud papier blijven brengen.

 • Damster Voetbal Club (DVC) - parkeerterrein DVC Burgemeester Klauckelaan
 • ASWA - Burgemeester Klauckelaan 16
 • Christelijk Mannenkoor - Woldweg, parkeerterrein Eendracht
 • Kerkrentmeesters Tjamsweer - Tjamsweersterweg 21
 • En naar het afvaloverslagstation Kloosterlaan aan de Warvenweg 15 in Farmsum.

Ik heb geen ruimte voor nog een container. Is de papiercontainer verplicht?

De papiercontainer zorgt voor meer gemak. U hoeft geen dozen meer in huis te halen en het scheelt tilwerk. Voor de verenigingen en scholen die papier inzamelen, levert de nieuwe inzamelmethode meer papier op en daarmee meer inkomsten. Redenen genoeg dus om de papiercontainer te gaan gebruiken! Het gebruik van de papiercontainer is niet verplicht.

Toch verzoeken wij u om de papiercontainer voor een proefperiode van drie maanden te gebruiken. Als u na deze periode de container niet wilt, dan kunt u dit doorgeven aan het Klant Contact Centrum (gemeentehuis) via telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt. De container wordt dan bij u opgehaald.

Wordt de huidige grijze container voordat deze een papiercontainer wordt, ook door de gemeente gereinigd?

Ja, dit gebeurt eenmalig bij de omwisseling door DVL Milieuservice.

Mijn nieuwe container is tijdens de omwisseling zoekgeraakt/gestolen. Wat nu?

Neem in beide gevallen contact op met DVL Milieuservice, telefoonnummer 0800-0201042 (gratis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).

Na de omwisseling kunt u hiervoor terecht bij het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt.

Moet ik voor de papiercontainer betalen?

Nee, de papiercontainer is gratis.

Waar moet ik de papiercontainer plaatsen voor het laten leeghalen?

Dat kan op dezelfde aanbiedplek als die van de grijze en de groene container. Zet de containers, indien mogelijk, zoveel mogelijk in groepen bij elkaar. Dit scheelt de inzamelende organisaties werk!

Mijn papiercontainer is vol. Kan ik papier, karton of grote dozen naast de container zetten?

Dat kan, in dozen en/of gebundeld. Grote dozen mag u naast de container plaatsen (zonder vulling, zoals piepschuim).

Hoe verloopt de papierinzameling bij hoogbouw?

De papierinzameling bij hoogbouw verloopt net zoals nu.

Kan ik een kleinere papiercontainer krijgen?

Ja, dat kan. Het aanvragen van een kleiner formaat container is vanaf 4 januari 2021 mogelijk via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het Meldpunt van de gemeente Eemsdelta.

Er is formaat van 140 liter beschikbaar. 

Kan ik (als)nog een papiercontainer krijgen?

Als u na de omwisseling bij nader inzien toch een papiercontainer wilt hebben, dan kunt u deze vanaf 4 januari 2021 aanvragen via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het Meldpunt van de gemeente Eemsdelta.

Kan ik een extra container aanvragen?

Ja, dat kan. Dit is vanaf 4 januari 2021 mogelijk via het Klant Contact Centrum, telefoonnummer 14 0596 of via het Meldpunt van de gemeente Eemsdelta.

Kan ik bij verhuizing de container meenemen naar mijn nieuwe adres?

Nee, de container hoort bij het huisadres.

Mijn container is kapot. Wat moet ik doen?

Doe hiervan melding via het Klant Contact Centrum (gemeentehuis) via telefoonnummer 14 0596 of via het online Meldpunt op www.appingedam.nl.

 • Nieuwe manier van aanbieden

Hoe moet ik mijn afvalcontainer neerzetten?

 • Zet de container met de opnamekraag naar de weg toe.
 • Zet de container in setjes van twee tegen elkaar.
 • Houd minimaal 10 cm tussen de containers.
 • Zet de container niet in de buurt van obstakels, zoals auto’s, bomen en lantaarnpalen.
 • Zet de container op een harde ondergrond en niet in een bocht.
 • Zorg dat de deksel goed dicht zit.
 • Stamp het afval niet aan.

Zie ook de flyer onderaan deze pagina

Wat gebeurt er als ik de container niet juist aanbied?

De eerste weken geeft afvalinzamelaar Omrin met kaarten aan dat u de container niet juist heeft aangeboden. Na twee kaarten (verkeerd aanbieden), wordt de container niet meer geleegd.

Vanaf wanneer kan ik de nieuwe containers gebruiken?

De nieuwe grijze en groene container kunt u direct in gebruik nemen. Nadat de oude grijze container is geleegd en gereinigd is deze vanaf januari 2021 te gebruiken als papiercontainer.

Vragen

Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 0596 of mail naar info@appingedam.nl.

Meer informatie over afval scheiden vindt u op de pagina afval

Te downloaden: